Brukerveiledning lese- og skrivedrill


Ved å se på elevenes feiltyper i skriftlige arbeider, i lese- og skrivetester (f. eks. Logos eller Carlsten) eller i høytlesing, kan du finne ut av hvilke lyder eleven trenger å jobbe med. Det anbefales at eleven og spesialpedagogen/læreren samarbeider om dette.

Eksempel: Eleven strever med kj-lyden: Klikk på “Kj-lyden” i “treet” i venstre del av skjermen. En lyd uttales likt, men kan skrives på forskjellige måter (kj/ki/ky/tj). Velg underkategori ved å klikke på en av de fire valgene under KJ-lyden. Deretter velger en oppgavetype i verktøylinjen øverst:

  • Lese ord
  • Skrive ord
  • Lese setning
  • Utfylling av ord
  • Repetert lesing

I oppgavene “Lese ord” og “Skrive ord” kan eleven velge antall sekunder ordet skal vises. Eleven kan velge antall ord (10, 20, 30). Vi anbefaler å jobbe med 10 ord av gangen. Vi anbefaler at elevene jobber med de samme 10 ordene gjennom alle oppgavene før de går videre.

Lese ord:

Ordene vises på skjermen og forsvinner av seg selv. Hastigheten velges på forhånd (antall sekunder). Elevene skal lese ordet. Det kan være en fordel at en voksen sjekker at ordene leses riktig. Til bruk i grupper, kan en benytte en interaktiv tavle.

Skrive ord:

Ordene vises på skjermen. Teksten forsvinner. Elevene skal skrive ordet på linjen. NB! En må vente til ordet forsvinner før en begynner å skrive. Trykk “neste” eller “enter”.

Lese setning:

Ord med kj-lyd vises. Deretter vil ordet vises i en setning. Elevene leser setningen. Trykk “neste” eller “enter”. Denne oppgaven går ikke på tid. Det bør være en voksen tilstede som sjekker at setningene leses riktig.

Utfyll ord:

Tre alternativer vises. Ett av ordene passer inn i setningen. Eleven velger det ordet han/hun mener er det riktige alternativet og skriver dette inn i setningen. Dersom eleven er i tvil, kan han/hun få hjelp ved å peke på spørsmålstegnet til høyre i bildet. Trykk “neste” eller “enter”. Hvis ordet er riktig, vil nye alternativer og ny setning vises i skjermen.

Repetert lesing:

Her skal elevene lese en tekst hvor ord med den valgte lyden går igjen. Repetert lesing hjelper elevene til å øve seg på å lese sammenhengende tekst raskere og mer flytende.

Elevene kan velge mellom en fortelling eller en faktatekst. Faktateksten vil egne seg for de eldre elevene i grunnskolen og for voksenopplæringen.

For elever med lesevansker kan det være lurt å gå gjennom teksten med eleven før de starter med å lese selv. Dette for å være sikker på at de ikke feilleser ord, ord som kan feste seg i langtidsminnet som et feil ordbilde. Teksten kan deles opp. Etter at eleven har øvd godt på avsnittene hver for seg, kan eleven til slutt lese hele fortellingen i ett. Teksten egner seg også som høytlesing.

Lesetreet kan brukes i hel klasse, i grupper eller en-til-en. I hel klasse kan Lesetreet brukes som en av flere oppgaver i et lese- og skrivekurs eller i stasjonsundervisning. Lesetreet kan brukes i grupper ved hjelp av en interaktiv tavle. Elevene kan bruke Lesetreet enkeltvis, som en av oppgavene i et intensivt og tilpasset lesekurs, eller til daglig øving både på skolen og hjemme.

Elever som skal bruke programmet hjemme, kan logge på enten med Feide eller med skolens lisensnøkkel. Programmet må ikke overdras til personer utenfor hjemmet.